poniedziałek, 13 stycznia 2014

Ciastka? Jak ciastka to z kawą!


 Post miał być tu wczoraj, ale nie dałam rady, za to dziś dodaję do ciastek przed chwilą zrobioną kawę :)
Na początek ciastka. Są to oczywiście ciastka owsiane! Zabawa z nimi polega na tym, że jak już zrozumie się jak je robić, to może fantazjować praktycznie z każdym składnikiem, który lubimy. : D
Chociaż nie mówię, że nie można próbować innych przepisów. Takie ciastka zawsze robiłam z masłem, ale ostatnio znalazłam inspirację, żeby spróbować ich z jogurtem.
Proporcje są trochę na oko, więc jeśli będzie za suche można dodać odrobinę miodu albo wody albo czegoś mokrego, a jak za mokre to mąka albo jakikolwiek inny suchy składnik.


Do moich ciastek użyłam:
- mąka razowa żytnia (ok. szklanki albo pół, więc lepiej zacząć od pół)
- słonecznik ( ok. 2-3 łyżki)
- sezam (1-2 łyżki)
- otręby 4 zbóż
- otręby gryczane
- wiórki kokosowe
- siemię lniane ( 3 łyżki)
- żurawina ( koło 60 g)
- rodzynki ( 2-3 łyżki)
- śliwki suszone ( 3)
- jogurt naturalny
- 4 łyżki miodu
- cukier brązowy (tyle żeby było lekko słodkie, jeśli miodu za mało)
- łyżeczka sody rozpuszczona w dwóch łyżkach wrzątku
- jajko
- trochę cynamonu

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Do miski sypiemy suche składniki, a później dodajemy mokre.


Następnie formujemy kuleczki i ustawiamy na blaszce wyłożonej papierem.
Wstawiamy do  piekarnika i czekamy ok. 15 min.
Ciasteczka po wyjęciu najlepiej odstawić na trochę żeby stwardniały.


A co do kawy....
Jest to kawa z mlekiem sojowym, białą czekoladą i domową bitą śmietaną!
- kawa rozpuszczalna
- biała czekolada
- mleko sojowe
- śmietanka 30%
Robimy jednocześnie 3 rzeczy:
1. mleko grzejemy w garnuszku - do nagrzanego wsypujemy ok. połowy tabliczki białej czekolady
2. ubijamy śmietanę w misce mikserem
3. gotujemy wodę na kawę

 Gdy wszystko jest gotowe
wlewamy do wysokiej szklanki mieszankę mleczną
dolewamy kawę
a na górę zaczynając od ścianek szklanki nakładamy bitą śmietanę :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz