Składniki:
Wersja szybka:
Kasza jaglana
Mleko sojowe
Cukier waniliowy
Kasza jaglana ( ok. 6 łyżeczek)
Mleko sojowe ( trochę mniej niż szklanka)
Cukier waniliowy ( łyżeczka)
płatki owsiane ( 2 łyżeczki )
słonecznik (niecała łyżka)
siemię lniane ( niecała łyżka)
cynamon ( 1/4 łyżeczki)
+ ewentualnie syrop klonowy
Mleko wlewamy do garnka, dodajemy kaszę, płatki, cukier waniliowy i cynamon, mieszamy co jakiś czas i gotujemy na dużym ogniu aż zacznie się gotować.
Wtedy zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek, mieszamy co jakiś czas sprawdzając czy mleko już odpowiednio "zniknęło". Gdy danie będzie już tylko lekko w mleku wyłączamy ogień i zostawiamy z przykrywką na jakiś czas. W tym momencie mamy jakieś 2 min na uprażenie słonecznika i siemienia na suchej patelni, jak siemię zacznie strzelać to jest gotowe i słonecznik raczej już też.
Już tylko umieścić wszystko w miseczce, polać ulubionym syropem słodkim lub dodać zgniecionego banana i można się rozkoszować tym wybitnym smakiem!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz